Plastic vs papieren verpakkingsmateriaal: de voor- en nadelen

Plastic vs papieren verpakkingsmateriaal: de voor- en nadelen

Wat voor verpakkingsmateriaal gebruikt u wanneer u iets moet verpakken, en waar baseert u deze keuze op? Wij horen vaak van klanten dat ze het moeilijk vinden om de keuze te maken tussen plastic en papieren verpakkingsmateriaal. Daarom zetten wij in deze blog de voor- en nadelen van beide verpakkingsmaterialen op een rij!

Plastic of papieren verpakking

Verpakkingen bestaan vrijwel altijd uit plastic of papier, of een combinatie van beide materialen. Maar welke van deze materialen is nu de beste keuze voor het verpakken van uw artikelen? Zowel papier, als plastic heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van prijs, kwaliteit, waterdichtheid, scheursterkte, milieuvriendelijkheid en meer. Deze bespreken we hieronder, zodat u weloverwogen tot de beste keuze komt voor het verpakken van uw producten.

 

Plastic verpakkingen

Plastic verpakkingen worden voor van alles gebruikt, en in grote aantallen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van plastic verpakkingen op een rijtje.

 

Voordelen van een plastic verpakking

Een plastic verpakking is veelzijdig

Voor bijna al uw producten en verzendingen bestaat er een geschikte plastic verpakking. Of u nu voedsel wilt verpakken in ritszakken of blokbodemzakjes. Of documenten en papieren wilt verzenden in mailing enveloppen. Of vloeistoffen, food- of non-foodproducten wilt verpakken in stazakken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Plastic verpakking is sterk

De plastic zakken en verpakkingen van Zakkendiscount zijn gemaakt van polyethyleen of polypropyleen. Beide zijn stevige kunststoffen, waarbij polyethyleen bij dezelfde dikte een grotere scheurweerstand heeft dan polypropyleen.

Voor zowel PE, als PP geldt dat de treksterkte en doorsteekweerstand groter is dan die van papier. Dit wil zeggen dat bij het verpakken (en verzenden) van producten u een grotere veiligheid kunt garanderen.

Een plastic verpakking is goed af te sluiten

Plastic verpakkingen zijn veelal water- en luchtdicht. Met name voor het verpakken van voedsel is plastic daarom een aanrader. Met een plastic verpakking zijn uw producten goed beschermd.

PE en PP zijn milieuvriendelijk

Polyethyleen en polypropyleen zijn eenvoudig te recyclen kunststoffen. Beide materialen bestaan uit koolstof- en waterstofatomen. Het is daarmee niet schadelijk voor de gezondheid en kan eenvoudig worden hergebruikt.

 

Nadelen van een plastic verpakking

Een plastic verpakking is over het algemeen duurder

Voor plastic verpakkingen betaalt u gemiddeld meer dan voor papieren verpakkingen. De kwaliteit van plastic staat daartegenover als voordeel. Dus hecht u meer waarde aan een veilige verpakking en/of verzending van uw producten? Kies dan voor verpakkingsmateriaal van plastic.

 

Papieren verpakking

Ook papieren verpakkingen zijn niet weg te denken. Er zitten vele voordelen, maar ook nadelen, verbonden aan papier ten opzichte van plastic. We zetten ze hieronder op een rij.

 

Voordelen van een papieren verpakking

Papieren verpakkingen in alle soorten en maten

Papieren verpakkingsmaterialen zijn er in alle soorten en maten. Of u nu voedsel wilt verpakken in blokbodemzakjes, sieraden wilt inpakken in loonzakjes of kleding en schoenen wilt verzenden met monsterzakken. Met name monsterzakken groeien als verzendmateriaal in populariteit.

Papieren verpakkingen zijn goedkoop

Papieren verpakkingen zijn over het algemeen goedkoper dan plastic verpakkingen voor het verpakken van hetzelfde product. Een bijkomend voordeel is dat de goedkope look & feel van papier verleden tijd is. Men lijkt papier als verpakkingsmateriaal door de duurzame trend meer te waarderen dan plastic.

Papieren verpakkingen zijn ideaal voor een lange houdbaarheid

Papieren verpakkingen zijn geschikter voor het bewaren van papieren en documenten dan plastic verpakkingen. Papier is antistatisch en de meeste papiersoorten zijn zuur- en chloorvrij. Hiermee weet u zeker dat foto’s en documenten over tientallen jaren nog in goede staat zijn.

 

monsterzak aanbieding

 

 

Nadelen van een papieren verpakking

Papier is niet lucht- of vochtdicht

Een papieren verpakking is niet voor alle producten geschikt. Zo is het onhandig om voedsel lang te bewaren in een papieren verpakking. Voedsel kan namelijk sneller bederven, omdat papier niet lucht- of vochtdicht is.

Papier is niet milieuvriendelijker dan plastic

Papier is niet milieuvriendelijker dan plastic als verpakkingsmateriaal, ook al blijkt dit nog steeds een misverstand. Papier veroorzaakt wel degelijk minder broeikasgassen voor eenzelfde hoeveelheid plastic. Echter, voor het verkrijgen van papier is er veel land nodig. Daarbij heb je voor dezelfde stevigheid van je verpakking meer papier nodig dan plastic. Het is dus lastig om te zeggen welk materiaal milieuvriendelijker is.

 

Wat is beter: plastic of papier?

Afhankelijk van uw producten kunt u op basis van bovengenoemde voor- en nadelen de keuze maken tussen papieren of plastic verpakkingsmateriaal. Bekijk gerust ons assortiment of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Reacties

  1. Marie de Jonge Marie de Jonge

    Bedankt voor het delen van deze tips over de verschillende voor- en nadelen van plastic en papier. Ik vind het zelf fijner om mijn producten in papier te verpakken, maar dit is niet altijd het stevigste materiaal. Ik wil mij overigens wel gaan verdiepen in papieren verpakkingen die een coating hebben, zodat deze meer gewicht kunnen dragen.

  2. Jan Dijkstra Jan Dijkstra

    Interessant artikel over papieren en plastic verpakkingen. Fijn dat er ook plastic verpakkingen bestaan die makkelijker te hergebruiken zijn! Ik denk dat we voor voedsel niet snel een alternatief hebben dat net zo goed is.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden