Voedingsmiddelen verpakken: 6 belangrijke richtlijnen op een rij

Voedingsmiddelen verpakken: 6 belangrijke richtlijnen op een rij

Bent u winkeleigenaar en heeft u niet-voorverpakte voedingsmiddelen in uw assortiment? Dan is het verstandig om de eisen en richtlijnen voor verpakkingsmateriaal te kennen. Is de verpakking die u gebruikt bijvoorbeeld wel veilig? Vermeldt u de inhoud op de juiste manier? Zijn de verpakkingen die u gebruikt gemaakt van bpa-vrij plastic? Wij geven u zes belangrijke richtlijnen voor het verpakken van voedingsmiddelen.

Voedsel verpakken, mag dat zomaar?

Om de veiligheid van voedsel te bewaken is er in Nederland speciale wet- en regelgeving voor verpakkingen en verpakkingsmateriaal opgesteld. Deze regels zijn vastgelegd in de Warenwet. In deze wet staat onder meer dat een product de gezondheid en veiligheid van de consument niet in gevaar mag brengen.

In Nederland gelden er niet alleen strenge eisen aan het product. Ook voor het verpakken van voedingsmiddelen gelden strenge wetten. In dit artikel gaan we dieper in op de verpakking van losse voedingsmiddelen, welke informatie u verplicht bent te vermelden en hoe u eenvoudig veilige verpakkingen kunt gebruiken.

Wet- en regelgeving verpakkingen

Iedereen die in Nederland voedsel verpakt, dient te voldoen aan het Warenwetbesluit 'verpakkingen- en gebruiksartikelen'. Zo is er bijvoorbeeld 'verordening 1169/2011', die helemaal gaat over de verstrekking van voedselinformatie aan de consument. Deze verordening valt onder de Europese wetgeving en is een relatief nieuwe wet die veel bestaande losse wetten vervangt.

Eisen verpakking voedingsmiddelen

Welke informatie bent u verplicht te verstrekken als u zelf voedingsmiddelen verpakt? Dit is helemaal afhankelijk van het soort verpakking.

Verordening 1169/2011 onderscheidt de volgende soorten:

  • Niet-voorverpakte producten
  • Verpakte producten
  • Verpakkingen met afwijkende regels (bijvoorbeeld kleine verpakkingen of verkoop van voedingsmiddelen via een automaat).

Waar dient u op te letten als u losse voedingsmiddelen verpakt?

6 richtlijnen voor het zelf verpakken van voedsel

Onderstaande richtlijnen staan allemaal vermeld in de 'Warenwetregeling Allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen'. Hier staan ook regels voor uitzonderlijke situaties. Denk dan bijvoorbeeld aan producten die doorgestraalde of genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten, of voedingsmiddelen waarvan het niet helemaal duidelijk is waar ze vandaan komen.

- U bent verplicht om uw klanten informatie over allergene stoffen te vermelden.

- Bovengenoemde informatie over allergenen moet voor uw klanten schriftelijk of elektronisch beschikbaar zijn.

- De productnaam en de prijs dient u in de onmiddellijke nabijheid van het product te vermelden (bijvoorbeeld op een schapkaart).

- Bij niet-voorverpakte levensmiddelen dient u te vermelden wáár in uw winkel de allergeneninformatie over deze producten beschikbaar is.

- De allergenen-informatie moet vrij toegankelijk, begrijpelijk en duidelijk leesbaar zijn.

- U mag informatie over allergenen mondeling overbrengen, maar de informatie dient wel schriftelijk of elektronisch beschikbaar te zijn voor het personeel en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ook dient u in de winkel duidelijk zichtbaar te vermelden dat uw klanten zich voor allergeneninformatie tot uw personeel kunnen wenden.

 veilig voedsel verpakken

Hoe kies ik veilig verpakkingsmateriaal?

Naast de verstrekking van informatie over de producten, dient natuurlijk ook de verpakking veilig en zonder schadelijke stoffen te zijn.

De stazakken van Zakkendiscount zijn uitermate geschikt voor het veilig verpakken van uw vaste en vloeibare producten als koffie, thee, snoepgoed of ontbijtgranen. Onze blokbodemzakjes zijn geschikt voor het verpakken van vaste levensmiddelen als chocolade, noten, suikergoed, etc. Deze verpakkingen bieden bovendien genoeg ruimte voor een etiket met ingrediënten en allergenen informatie.

 

Recyclebaar en BPA-vrij plastic verpakkingsmateriaal

  • Onze transparante stazakken zijn geschikt voor zowel food-, als non-food producten. Ze zijn volledig lucht- en vochtdicht af te sluiten en gemaakt van PE (Polyethyleen) en PET (Polyethyleentereftalaat). Dit zijn volledig te recyclen kunststoffen.
  • De aluminium stazakken zijn voedselveilig en daarmee geschikt voor food- én non-food producten. Ze zijn gemaakt van PET, PE en aluminium. Door de aluminium coating zijn de stazakken niet alleen lucht- en vochtdicht, maar ook lichtdicht. Zo kunnen uw verpakte producten niet verkleuren of verrotten.
  • Ook onze blokbodemzakjes van BPA-vrij plastic voldoen aan de strenge richtlijnen voor de voedselveiligheid van verpakkingsmateriaal. Zo weet u zeker dat u uw food-producten veilig aan uw klanten kunt verkopen.

Eenvoudig voedsel verpakken

Wij hopen dat u met ons artikel iets wijzer bent geworden over - veelal ingewikkelde - wetten en richtlijnen rondom voedselverpakking en voedselveiligheid.

Gelukkig is het aanschaffen van veilig verpakkingsmateriaal bij Zakkendiscount juist heel eenvoudig.

Onze stazakken en blokzakjes zijn altijd ruim op voorraad en direct leverbaar. Bestelt u op werkdagen voor 17:00 uur? Dan heeft u de bestelling de volgende dag al in huis!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden